DOURO 

Langs de gouden rivier de Douro

12 – 19 oktober 2025

Voorstelling

De Douro is zo’n 897 km lang en baant zich een weg langs ruwe en spectaculaire landschappen. De ‘Gouden rivier’ ontspringt in het Spaanse hoogland op 2.060 meter en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Porto. De bakermat van de Portowijn! Onderweg heeft de rivier in het bergachtige noorden van Portugal een dal uitgeslepen met granieten hellingen. Langs de steile oevers klimmen terrassen tot de top van de heuvels, het meesterwerk van geploeter van generaties landarbeiders. Deze regio is ideaal om per schip te verkennen. Laat u betoveren door het adembenemend mooie landschap in de Dourovallei. En ontdek zelf waarom dit natuurgebied een plaats heeft veroverd op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Loop in de voetsporen van bedevaarders, laat u onderdompelen in het verleden van deze voormalige koloniale grootmachten en de zuiderse levenskunst en geniet van talrijke activiteiten en lezingen aan boord. Tijdens de riviercruise maakt u ook een stop in Salamanca, de mooiste stad van Spanje.

Reisroute

Programma Groenland 2025

France / België - Porto (Portugal)

Lijnvlucht naar Porto. Bij aankomst, ontvangst en transfer naar de haven van Porto (Vila Nova de Gaia). Inscheping aan boord van M/S Queen Isabel 5*. Welkomstcocktail en avondmaal aan boord.

Regua - Casa de Mateus - Pinhao

De M/S Queen Isabel vangt zijn vaart aan. Geniet de ganse voormiddag aan boord van uw drijvend hotel, terwijl de mooiste landschappen aan u voorbijglijden. Kleine dorpjes liggen als het ware middenin de olijf- en wijngaarden. Lunch aan boord. Kort na de middag meren we aan in Regua. Deze stad midden in de vallei was het hart van de wijnhandel in de 13e eeuw. We bezoeken er het moderne museum van de Douro. Het bevindt zich in een oud magazijn en wil het erfgoed beschermen en promoten van de wijngebieden langs de bovenloop van de Douro, die opgenomen zijn als Unesco-werelderfgoed. Van hier vertrekken we richting Casa de Mateus. We krijgen een rondleiding in dit elegante landhuis uit de 18e eeuw, dat een echt barokjuweel is, en bezoeken ook de tuinen. Met lanen vol bloemen, exotische planten en een tunnel van cipressen vormt het een subliem voorbeeld van landschapskunst. Het meer, waarin het prachtige gebouw wordt weerspiegeld, vormt op dat vlak de kers op de taart. Een heerlijk avondmaal* in een quinta, temidden van de wijngaarden. Terugkeer naar het schip in Pinh.o en overnachting aan wal.

Barca d'Alva - Castelo Rodrigo

In de voormiddag vaart het schip tot Barca d’Alva, gelegen aan de Spaanse grens. We varen door de diepe en steile valleien van de Douro. De rivier werd verbreed door verschillende dammen, die het stroomgebied regelen en een groot deel van de elektriciteit in Portugal produceren. Lunch aan boord. In de namiddag, excursie naar Castelo Rodrigo. Op de top van een heuvel steekt dit middeleeuws dorp uit boven het plateau dat zich uitstrekt naar Spanje ten oosten en tot aan de Douro-vallei ten noorden. Wandeling door de smalle, steile straatjes van het dorp, met prachtige gevels en ramen in Manuelstijl. ’s Avonds, avondmaal aan boord en overnachting aan wal.

Barca d'Alva - Salamanca (Spanja) - Pocinho (Portugal)

Vertrek per autocar voor een dagexcursie naar Salamanca, geklasseerd als Unesco-wereld-erfgoed voor de pracht en praal van de oude stad. Panoramische stadsrondrit langs onder meer de Plaza Mayor, één van de mooiste, monumentale pleinen van Spanje. Bezoek aan de universiteit,

*Avondmaal kan vervangen worden door lunch.

gesticht in 1215 op de patio de las Escuelas. Bezoek aan de nieuwe kathedraal, gebouwd tussen de 16e en de 18e eeuw, een prachtige mix van gotiek, renaissance en barok. De gevel is fantasierijk afgewerkt met fijn snijwerk en beschermd een rijkelijk versierd gewelfd interieur. Lunch met lokale specialiteiten in een restaurant in de stad. Vrije tijd om verder rond te kuieren door de smalle straaatjes van deze historische parel. We keren terug naar het schip, waarna we onze reis voortzetten richting Pocinho.

Pocinho - Lamego - Regua

In de voormiddag vaart de M/S Queen Isabel verder door de prachtige Dourovallei, langs unieke landschappen met wijngaarden op elk mogelijk plekje langs de bergflanken. Na de lunch aan boord van het schip bezoeken we een quinta (wijndomein) en proeven we enkele lokale toppers in een sublieme omgeving. Vervolgens rijden we met een autocar naar Lamego, waar in 1143 de soevereiniteit van Afonso Henriques werd erkend. We brengen een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal uit de 12e eeuw, die in de loop der eeuwen vele malen werd ver bouwd en daardoor vandaag een bijzonder eclectisch geheel van stijlen laat zien. Daarna bezoeken we het museum van Lamego, in een voormalig bisschoppelijk paleis uit de 18e eeuw. Hier ontdekken we een collectie beeldhouwwerken, schilderijen en wandtapijten van onschatbare waarde. Folkloristische voorstelling aan boord.

Regua > Porto

In de voormiddag vaart het schip richting Porto. Lunch aan boord. In de namiddag, vertrek voor het stadsbezoek aan Porto. Gelegen aan de monding van de Douro, spreidt de stad zich uit over een aantal heuvels met uitzicht over de rivier. Het historische centrum prijkt op de Unesco-wereld erfgoedlijst. Met haar bruggen, monumenten, azulejos, bloemrijke balkons en winkelstraten is de stad een lust voor het oog. In het hart van het historische centrum bezoekt u de kathedraal ‘Sé’, waarvan het plein een prachtig uitzicht biedt op de rivier en de daken van de stad. Deze romaanse vestingkerk werd herbouwd in de 17e en 18e eeuw en is één van de oudste monumenten van de stad. Niet ver daarvandaan ontdekken we in het stationsgebouw uit begin 19e eeuw meer dan 20.000 tegeltjes die de geschiedenis van Portugal uit de doeken doen. Vervolgens bezoek aan het Beurs paleis, gelegen in het hart van het historische centrum en geclassificeerd als Nationaal Monument. Het paleis heeft enkele opmerkelijke kamers, waarvan de meest indrukwekkende ongetwijfeld de Moorse Salon is, geïnspireerd op het Alhambra. De stadstour eindigt met een wijnproeverij in een van de kelders van Vila Nova de Gaia. Na het avondmaal is er een fadoconcert aan boord van het schip.

Porto - Braga - Guimarães

In de voormiddag trekken we per autocar naar Braga om het uitzonderlijke patrimonium te ontdekken van deze stad, die ooit het ‘Rome van Portugal’ werd genoemd. Ook vandaag is Braga nog altijd een van de belangrijkste religieuze centra van het land. Kennismaking met het Santuário do Bom Jesus do Monte. De grote trap die naar de top leidt, telt 17 terrassen, elk versierd met symbolische fonteinen, allegorische standbeelden en barokdecoraties. Het monumentale geheel biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. Tijdens een wandeling door het oude centrum bewonderen we de vele kerken en historische gebouwen en brengen we een bezoek aan de Sé, de kathedraal

De Douro, rivier van goud van de stad. Het religieuze bouwwerk dateert uit de 12e eeuw en is niet alleen het symbool van de stad, maar ook de oudste kathedraal van het land. We lunchen in een restaurant. In de namiddag trekken we naar Guimarães, ten noordoosten van Porto, de geboortestad van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Na een kennismaking met het opmerkelijk goed bewaard gebleven middeleeuwse centrum aan het Largo da Oliveira (Olijfboomplein) brengen we een bezoek aan het paleis van de hertogen van Braganza, waarvan de architectuur doet denken aan de kastelen uit de Franse Bourgogne. Terugkeer naar het schip in Porto en overnachting aan wal.

Porto - Brussel

Na het ontbijt, ontscheping en transfer naar de luchthaven. Lijnvlucht naar Brussel.

Afhankelijk van de waterstand kan het programma mogelijk gewijzigd worden. Alleen de kapitein is bevoegd om de noodzakelijke beslissingen te nemen voor het vaarschema. Het programma kan tevens worden gewijzigd wegens lokale culturele manifestaties of om technische redenen.

 

Aangezien de vluchttijden niet bekend waren op het moment van publicatie van deze brochure, is het mogelijk dat er voor vertrek vanuit Brussel vluchten gepland zijn van en/of naar Parijs. In dit geval wordt een transfer (H/T) tussen Brussel en Parijs voorzien.

 

Medische programma Douro: 

Tijdens deze expeditiereis voorziet AK Academy 2 opleidingsmomenten van telkens 2 uur (accreditering in aanvraag).

DIABETES TYPE 1 (deel 1)

Moderator: Frederik Vandenbroucke 
Duur: 1 uur

Dit dossier bespreekt in eerste instantie de pathogenese van diabetes type 1, samen met de perspectieven die dit biedt om het ontstaan van de ziekte te voorkomen. Het geeft ook tips voor een snelle en accurate diagnose van diabetes type 1. Daarnaast komen het juiste gebruik van insuline en maatregelen voor het vermijden van ketoacidose aan bod. 

DIABETES TYPE 1 (deel 2)

Moderator: Frederik Vandenbroucke 
Duur: 1 uur

Hier wordt gekeken naar specifieke aspecten van de diagnose en behandeling van diabetes type 1 bij het kind. Naast zuiver technische aspecten is er aandacht voor de bekommernissen van de ouders. Een laatste onderwerp zijn de nieuwe technologieën voor het monitoren van de glycemie en het aangepast toedienen van insuline. 

Slaap

Moderator: Frederik Vandenbroucke 
Duur: 1 uur

Dit dossier handelt hoofdzakelijk over slaapapneu. In verband met obstructieve slaapapneu worden oorzaken, complicaties, diagnose en behandeling besproken. Een ander luik omvat de diagnose en behandeling van centrale slaapapneu. In apart hoofdstuk gaat over rijvaardigheid bij personen met slaapapneu. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de diagnose en behandeling van restless legs syndrome. 

Lifestyle

Moderator: Frederik Vandenbroucke 
Duur: 1 uur

Slaapstoornissen komen aan bod, met de nadruk op gedragsveranderingen als behandeling. Het kluwen van oorzaken achter chronische stress wordt ontward, en oplossingen worden geboden naargelang de oorzaak. Het hoofdstuk over de voeding wijst op de rol van de diëtist bij mensen die lijden aan obesitas, maar ook aan voedingstekorten door een overdreven fixatie op voeding. Een laatste topic geeft tips voor lichaamsbeweging bij kankerpatiënten. 

Dit zal zijn over 4 momenten van telkens 1 uur.

M/S Queen Isabel 5

De M/S Queen Isabel is een luxueus en elegant schip met plaats voor 118 passagiers. Geniet in alle comfort van een schitterende vaart langs de Douro in combinatie met de Portugese levenskunst. Het schip beschikt over luxueuze en prachtig ingerichte kajuiten, een excellente service en een uitstekende keuken. Er is geen betere manier om het Noorden van Portugal te ontdekken!

De M/S Queen Isabel is een drijvend luxehotel. Geniet volop tijdens het varen op het Zonnedek, met de vele ligstoelen en een zwembad met tegenstroom.

Alle activiteiten gaan door in de gezellige bar/salon met comfortabele zetels, vooraan het schip. Op datzelfde dek is ook een kleine souvenirwinkel gelegen.

Op het Bovendek bevindt zich het smaakvol ingerichte restaurant met een uitstekende keuken. Tijdens de maaltijden zijn alle dranken inbegrepen. De verfijnde maaltijden, geserveerd in één enkele dienst, aan mooi gedekte tafels, dragen bij tot de gezellige sfeer aan boord. De hele dag door kunnen passagiers genieten van koffie en/of thee.

Op het Hoofddek bevindt zich de fitnessruimte (vrije toegang) en een massagesalon (betalend).
Vanaf het Hoofddek tot het Panoramadek kunt u ook gebruikmaken van een lift.

Prijzen

Prijzen per persoon

KajuitenDekDubbele bezettingIndividuele bezetting
Comfort raam achteraanHoofddek€ 2.940€ 4.675
Comfort raamHoofddek€ 3.270€ 5.200
Deluxe schuifraamBovendek€ 3.740€ 5.955
Deluxe balkonPanoramadek€ 4.040€ 6.435
Junior suite balkonPanoramadek€ 5.040€ 8.035

Plan van het schip

Inbegrepen in deze prijs:

 • De lijnvluchten Brussel/Porto/Brussel in Economy Class met of zonder tussen-stop (Brussels Airlines, TAP Air Portugal)

 • De luchthaventaksen (€ 110 op heden) en haventaksen (€ 80 op heden), variabel en onderhevig aan wijzigingen

 • Alle transfers zoals vermeld in het programma

 • Het verblijf aan boord van de M/S Queen Isabel in een tweepersoonskajuit in de gekozen categorie

 • Volpension vanaf het avondmaal op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 8

 • Dranken tijdens de maaltijden aan boord: water, lokale wijn, thee en koffie, niet alcoholische dranken, lokaal bier

 • Dranken tijdens de maaltijden bij de excursies: water, loka-le wijn, thee en koffie, niet alcoholische dranken

 • Alle bezoeken en entreegelden zoals vermeld in het programma met Nederlandstalige of Franstalige lokale gid-sen (indien er geen Nederlandstalig gidsen zijn, zorgt de reisbegeleider voor de vertaling)

 • Audiogidsen: tijdens de excursies kunt u gebruikmaken van headsets

 • De voordrachten aan boord

 • Folkloreshow en Fado-avond aan boord

 • Diner in een wijnlandgoed in het hart van de wijnstreek, dranken inbegrepen

 • Verschil-lende wijnproeverijen

 • De diensten van een Nederlands- of tweetalige Rivages du Monde cruise director en zijn team

Niet inbegrepen in deze prijs:

 • Andere dranken dan deze vermeld in het programma

 • Fooien voor het boordpersoneel (€ 10 /dag/pers. aanbevolen)

 • Fooien voor gidsen en chauffeurs Reisverzekeringen

 • Mogelijkheid om in Business Class te vliegen: consulteer ons

 

 

Formaliteiten voor de deelnemers
met de belgische en nederlandse nationaliteit:

 •  Geldige identiteitskaart of internationaal paspoort

Verlenging Reisroute – Lissabon

3 dagen / 2 nachten
19/10 – 21/10

Programma Groenland 2025

Porto > Coimbra > Lissabon

Ontscheping ‘s morgens. Vertrek per autocar richting Lissabon. Halte in het middeleeuws centrum van Coimbra met de vele typische straatjes. Lunch en bezoek aan de romaanse kathedraal en de universiteit met haar imposante barokke bibliotheek. Verder naar Lissabon. Verblijf in een 4* hotel. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Lissabon

We starten de dag met een rit per autocar naar de hooggelegen wijk rond het omwalde kasteel, waar we een schitterend uitzicht hebben over de stad. Daarna wandelen we door de oude middeleeuwse wijk Alfama met zijn smalle straatjes, kronkelende trappen en betegelde gevels. Het Praça Marquês de Pombal vormt de scheiding tussen de oude wijken en de moderne stad. Via de Avenida da Liberdad zakken we af naar het hart van de benedenstad. We bezoeken het Praça do Rossio, waar zich het nationaal theater en de beroemde lift van Eiffel bevinden. De wijk Baixa werd heropgebouwd na de aardbeving van 1755 en zorgde ervoor dat Lissabon de modernste stad van zijn tijd werd. Het grote Praça do Comércio, dat uitkijkt op de Taag, vormde het sluitstuk van dat project. Lunch in een restaurant tijdens de excursie, gevolgd door vrije tijd. Avondmaal in een restaurant. Overnachting in een viersterrenhotel.

Lissabon > Brussel

In de voormiddag brengen we een bezoek aan Belém, de wijk waar de maritieme ontdekkingen uit de 16e eeuw centraal staan. We houden halt aan de Torre de Belém (15e eeuw) en het Padrão dos Descobrimentos en bezoeken het Mosteiro dos Jerónimos. Dit klooster is Unesco-werelderfgoed en vormt het mooiste voorbeeld van de Portugese Manuelstijl. Daarna trekken we naar het Parque das Nações, de moderne wijk van Lissabon. Op deze site die dateert van de Wereldtentoonstelling van 1988, bevinden zich tal van belangrijke trekpleisters, zoals de Vasco de Gama-toren, het Oceanário of de Gare do Oriente. Vandaag is het een plek met bars, restaurants en mooie tuinen, waar de inwoners van Lissabon graag komen wandelen. We nemen de kabelbaan boven de Taag tot aan de voet van de Vasco de Gama-toren. Lunch in een restaurant. Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel.

Vraag uw gratis brochure aan

Cookie Instellingen - Paramètres des cookies